Om mig

Jag gick ut Journalisthögskolan i Göteborg 1993 och började arbeta som frilansjournalist i mitt företag Helena Östlund Reportage ett par år därefter. Innan dess jobbade jag inom psykiatrin i tio år och utbildade mig i psykoterapi, steg 1. Har också läst litteraturvetenskap, filmvetenskap och historia.

Under många år var jag medlem av frilansbyrån ReportageBörsen och har nu kontor ihop med mina kollegor i Sirapshuset vid Klippan precis intill Göta Älv.

Mina reportage rör sig ofta inom två sfärer. Endera kultur/kulturhistoria/natur: om renovering av gamla hus, en resa längs Europas längsta skulpturled eller om att producera champagne av björksav. Eller så handlar det om psykologi/sociala frågor/hälsa: om tystnadens betydelse, hur floating påverkar oss, att vara extra känslig eller varför vi projicerar.

Jag skriver mycket om vetenskap. Drivs av att förklara komplicerade sammanhang på ett lättillgängligt sätt. Berättar gärna om forskaren bakom studien eller dokumenterar intressanta konferenser.

Om jag får chansen gör jag gärna reportage i Jämtland där jag har mitt ursprung.

Jag är sedan många år knuten till tidskriften Socialpolitik där jag numera är redaktör. Och skriver och fotograferar. Andra uppdragsgivare är: Omvårdnadsmagasinet, Göteborgs-Posten, Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) och Vetenskapsrådet.

Ofta fotograferar jag själv till mina artiklar och har gått en massa fotokurser – för att det är så kul! Senast en porträttkurs på Fridhems folkhögskola i Svalöv och ett par landskapsfotokurser med fotograf Patrik Larsson.

Jag jobbade en del med TV på nittiotalet, på Västnytt och Mittnytt och tillsammans med Monica Hirsch med hennes serie Bilkriget, om den internationella bilindustrin för SVT.

Comments are closed.