Björksav blir mousserande vin

Ekoingenjören Peter Mosten är fascinerad av björken och dess nyttiga sav. Från ett 1700-talsrecept har han skapat ett bubblande björksavsvin och inför julen lanserar han en snaps. Hans mission är att utvecklat produkter av naturliga råvaror och förädla dem lokalt.

I storkökets gigantiska kokkärl där det förr lagades ärtsoppa och köttfärssås kokas idag björksav. Peter Mostens fann en perfekt plats för sin vinfabrik i flygflottiljen F4:s forna lokaler på ön Frösön i Jämtland.

Genom fönstren kan jag skymta Oviksfjällen och Storsjön och det är häromkring, i de bördiga och mineralrika markerna runt sjön som björksav utvinns. Det kan bara göras under de få veckor i april då saven stiger. I år skördades 50 ton, dubbelt så mycket som förra året.

– Alla årgångar är olika, ett bra år är när temperaturstegringen blir lugn och fin.

Peter Mosten är fascinerad av björken, denna till synes vardagliga växt. Björk var det första träd som vandrade in när inlandsisen drog sig tillbaka och har i urminnes tider använts som kosttillskott när matförråden sinat. Saven innehåller många hälsosamma ämnen, som vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter.

Intresse för miljön har Peter haft sedan barnsben, både farfar och pappa arbetade med skog och familjen var ofta ute i naturen. Björksav passar bra in i hans idé om att skapa produkter av naturliga råvaror och förädla dem lokalt.

– Det optimala är att förädla råvaran här, istället för att frakta iväg den till utlandet och sedan köpa hem färdiga produkter.

Peter Mosten är ekoingenjör, skolad vid ekotekniklinjen i Östersund, en utbildning som var tidigt ute med praktiskt ekoarbete. Från den tiden bär han med sig en ambition att arbeta tvärvetenskapligt och generera ny kunskap.

Idén till att producera vinet Sav fick Peter i början av 90-talet när han var med och katalogiserade ett bortglömt arkiv, Gunnar Jegrelius forskningsarkiv, med 800 hyllmeter dokument om kemikaliska substanser. Han råkade hitta ett recept på björkchampagne ur en bok från 1785 och började testa hemma i köket. Det smakade hemskt, men efter många års experimenterande hade han fått fram ett vin som var så bra att han 2004 vågade säga upp sig och starta produktion på heltid.

Hälften av vinet säljs i Sverige och hälften utomlands, till bland annat Tyskland, Schweiz, Frankrike och Japan. Efterfrågan är så stor att den lilla fabriken inte hinner med att producera. En nackdel med riktigt mousserande vin är att det kräver lång tid – tre år från skörd till färdiglagrat – och Peter har därför utvecklat en björksnaps som går snabbare att få fram. Den innehåller även örter från fjällvärlden och lanseras lagom till jul.

Peter Mosten på precis att slå sig in på den kinesiska marknaden. Det kommer sig av att han som ende skandinav blev inbjuden till en exklusiv golfklubb nära Shanghai tillsammans med andra producenter. Hans presentation innehöll bilder från den jämtländska naturen; skogar, fjäll, vattenfall och älgar – till skillnad från de andra som visade bilder på sina produkter.

– Åhörarna blev helt fascinerade!

Hans vinlådor råkade fastna i tullen, men Peter hade tre extra flaskor i handbagaget som räckte till ett smakprov åt alla. Värdarna blev så förtjusta att de bad att få besöka Jämtland i somras. De vill nu importera vinet och dessutom starta upplevelseresor med direktflyg från Shanghai till Frösön.

Det vore förstås en dröm för ett glesbygdslän att få sådana gruppresor. Men planerna gör också Peter lite matt, han hinner inte ta tag i det själv utan hoppas att andra entreprenörer kan göra det.

Vägen till att bli entreprenör och exportör har inte varit helt lätt. Peter Mosten har tampats med alltifrån kapitalbrist och lycksökare till snåriga regler. Just alkoholproduktion är en av mest reglerade marknader som finns. I framtiden skulle han vilja träda tillbaka som företagsledare och arbeta heltid med att skapa nya produkter – det som han brinner för.

– Vad tycker jag är kul? Det är viktigt att fråga sig.

Tiden räcker inte riktigt till för att utveckla nytt – och han har många idéer, somliga hämtade ur Gunnar Jegrelius forskningsarkiv. Björksav och andra råvaror från den jämtländska naturen skulle kunna användas till så mycket mer, till hälsoprodukter, naturläkemedel, bordsdrycker och i matlagning.

– Det mesta är ogjort!

Faktaruta:

Utbildning: Fil kand i ekoteknik 1984-87. Forskningsprojekt 1988-89.

Uppvuxen: flyttade runt och gick en termin i varje klass på grund av pappas arbete som skogsmästare. Släkten härstammar från Jämtland.

Talang: att alltid se möjligheter och inte ge upp. Var sprinter i yngre dar och sprang 100 meter på 10,6.

Största utmaning i jobbet: just nu att begränsa sig, inte rusa iväg och utveckla nya produkter utan fokusera på dem han redan tagit fram.

Största utmaning i livet: att balansera arbete och privatliv och hitta ett sätt att leva som gör livet roligt och intressant.

Om fem år: arbetar med att ta fram nya produkter.

Offrat på vägen: en hel del tid tillsammans med barn och familj och tid till att träna.

Comments are closed.