Om mig

Jag gick ut Journalisthögskolan i Göteborg 1993 och började arbeta som frilansjournalist i mitt företag Helena Östlund Reportage ett par år därefter. Innan dess jobbade jag inom psykiatrin i Jämtland i tio år och utbildade mig i psykoterapi, steg 1. Har också läst litteraturvetenskap, filmvetenskap och historia.

Jag har  kontor ihop med mina kollegor i Sirapshuset vid Klippan precis intill Göta Älv, dessförinnan var jag under många år medlem av frilansbyrån ReportageBörsen.

Jag skriver numera oftast om vetenskap. Drivs av att förklara komplicerade sammanhang på ett lättillgängligt sätt. Berättar gärna om forskaren bakom studien eller dokumenterar intressanta konferenser.

Mina andra reportage rör sig ofta inom två sfärer. Endera kultur/kulturhistoria/natur: om renovering av gamla hus, en resa längs Europas längsta skulpturled eller om att producera champagne av björksav. Eller så handlar det om psykologi/sociala frågor/hälsa: om tystnadens betydelse, hur floating påverkar oss, att vara extra känslig eller varför vi projicerar.

Om jag får chansen gör jag gärna reportage i Jämtland där jag har mitt ursprung.

Jag är sedan många år knuten till tidskriften Socialpolitik där jag skriver och fotograferar, samt 2015 – 2021 var redaktör tillsammans med Anna Fredriksson. Andra uppdragsgivare är Vetenskapsrådet  och Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd).

Ofta fotograferar jag själv till mina artiklar och har gått en massa fotokurser – för att det är så kul! Bland annat en porträttkurs på Fridhems folkhögskola i Svalöv och ett par landskapsfotokurser med fotograf Patrik Larsson.

Jag har också jobbat med TV fast det var på på nittiotalet. På dåvarande Västnytt och Mittnytt, och med journalisten och författaren Monica Hirsch med hennes serie Bilkriget, om den internationella bilindustrin för SVT.

Några av mina större uppdrag (utom mina böcker som finns på en egen sida):

Våren 2013 skrev jag ett antal artiklar för forskningsrådet Forte på temat I samhällets vård. Om hur samhället tagit hand om barn, funktionshindrade och psykiskt sjuka under 1900-talet.

I juni 2011 publicerade Svenska Dagbladet Monica Hirsch och min serie Det tysta arvet om hur barn påverkas av föräldrars krigsupplevelser, och den blev mycket uppmärksammad.

Vintern 2011-2012 skrev jag en dokumentation om behandlingshemmet HWH Kinnahult  som var verksamt i 40 år, med advokaten Anna Moffett Spak som ledande eldsjäl. Intressant och givande att intervjua engagerade människor och få inblick i hur drogpolitiken förändrats sedan 60-talet.

Hösten 2012 skrev jag tillsammans med min kollega Per-Olof Eliasson Skolverkets magasin till eleverna i 9:an inför gymnasievalet.

 

 

Comments are closed.